Gilla Skogsbärsfröjd på Facebook

Bär

Att bär är både nyttigt och gott är ingen ny kunskap. Det pågår forskning på våra bär och andra livsmedel och man är intresserad att lära sig mer om olika ämnens välgörande egenskaper.
Antioxidanter är idag ett uttryck som man ofta hör i olika sammanhang. Antioxidanter förekommer rikligt i en mängd olika bär, frukt och grönsaker. Exempel på några vanliga antioxidanter är A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin samt olika färgpigment såsom karotenoider och antocyaniner. Generellt kan man säga att olika karotenoider hittar man i gula, röda och orange frukter och grönsaker, till exempel morötter, tomater och paprika. Antocyaniner av olika slag hittar man i bär och frukt med en blåaktig färg som till exempel blåbär, svarta vinbär och kråkbär. Antocyaninerna har visat sig ha en extremt bra antioxidativ effekt, och det pågår mycket forskning på dessa. De olika antioxidanterna samverkar oftast, och om man är intresserad att optimera intaget av nyttigheter så är det bra att ha olika sorters färger med bär, frukt och grönt i sin måltid.
Vad gör antioxidanterna?
Kroppens celler behöver hela tiden syre för att kunna producera energi. Ibland kan det nyttiga syret reagera med olika kemiska föreningar i kroppen och bilda aggressiva ämnen som kallas fria radikaler. Fria radikaler är både på gott och ont. Å ena sidan gör de en del av cellernas skydd mot virus och bakterier. Men om mängden fria radikaler blir för stor kan celler och vävnader skadas och ge upphov till olika sjukdomar. Kroppen kan motverka dessa fria (syre)radikaler genom antioxidanter, dels i form av kroppsegna antioxidanter och genom att få i sig dem via maten.

Blåbär redo att plockas. Foto: Lotta Rynbäck Andersson

Blåbär
Vaccinium myrtillus Blåbär växer allmänt i hela landet, och täcker ca 17% av Sveriges yta. Blåbären är näringsrika och innehåller både A- och C-vitamin, kostfiber och mineral som bland annat kalcium, kalium, järn och magnesium. Blåbär är idag kanske mest känd för de kraftiga antioxidanterna som finns i bäret. Den benämns ofta som en ”superfrukt” och rankas på topplistor där de nyttigaste livsmedlen jämförs. I blåbärets blålila färg finns det massor av antocyaniner, ett slags antioxidanter. Man har funnit att de svenska blåbären innehåller mer antocyaniner än vad amerikanska blåbär innehåller. Antocyaniner har många hälsofrämjande egenskaper som bekämpar de skadliga fria radikalerna som uppstår i kroppen. Blåbär tros kunna minska risken för en hel rad sjukdomar.

Kråkbär trivs där det finns mycket solljus. Foto: Thomas Öberg
Kråkbär
Empetrum nigrum ssp. Hermaphroditum
Kråkbärsriset är en liten hårding som står ut med de kärvaste förhållanden. Den klamrar sig fast på vindpinade ytor och finns både på fjället, i skogslandskapet och ute skärgården. Den trivs där den får massor av solljus. Det finns två olika arter kråkbär i Sverige och de ser likadana ut till växtsättet. De har små barrlika blad och riset är grönt även på vintern. I Norrbottens inland växer Nordkråkbär (Empetrum nigrum ssp. Hermaphroditum), den får större bär än det vanliga kråkbäret, och innehåller mer antioxidanter. Kråkbärets plocksäsong är lång, bäret förstörs inte av frost, utan kan plockas ända fram tills att den första snön kommer. Nyligen har intresset för kråkbär ökat och det finns ett antal nya studier där man analyserat bären. Kråkbär innehåller väldigt mycket antocyaniner med halter, på samma nivå som det svenska blåbäret. Både svenska blåbär och kråkbär visar extremt höga värden då det gäller deras antioxidativa förmåga. Kråkbär innehåller 13 stycken olika antocyaniner, vilket är fler olika antocyaniner än i de flesta bär. Kråkbäret innehåller också stora mängder C-vitamin. Kråkbär är ett outforskat område men allt talar för att bären borde vara väldigt nyttiga och uppvisa samma effekter som blåbär för en rad olika sjukdomar. Kråkbär kan komma att bli morgondagens ”superfrukt”!
Bild på lingon
Lingon
Vaccinium vitis-idaea
Lingon är ett populärt bär som ofta används som tillbehör till olika maträtter eller som dryck. Lingon växer i hela Sverige och hittas oftast i glesa skogar eller på äldre hyggen. Många plockar bären själv för att sylta och safta för eget husbehov. I lingon finns bland annat A-, B- och C-vitaminer samt kalium, järn och mangan. I lingonets röda skal finns det gott om värdefulla antioxidanter. Det finns också antocyaniner i lingon, men framför allt mycket cateniner, fenoliska syror samt tanniner. Lingonets antioxidanter är bra för att reducera fria radikaler. Lingon innehåller också quercetin, som visats ha positiva effekter en del sjukdomar. I bäret finns det bensoesyra som hämmar bakterie- och svamptillväxt. Forskare tror att lingon kan ha samma hälsoegenskaper som redan konstaterats hos tranbär, att bäret kan minska risken för urinvägsinfektioner.
Bild på mogna hjortron. Foto: Thomas Öberg
Hjortron
Rubus chamaemorus
Hjortron är vårt mest exklusiva bär som kan förekomma rikligt vissa år, andra år lyser den med sin frånvaro. Den blommar tidigt på försommaren och blommorna är känsliga för regn, frost och torka. Den växer på myrar och våtmarker i främst norra Sverige.
Den som har plockat hjortron vet hur mycket jobb det kan vara att få ihop ett kilo bär. När bären mognar i slutet av juli kan det vara både varmt och soligt på hjortronmyren. Mygg och knott invaderar dig, och det kan vara riktigt besvärligt att traska på de blöta myrarna. Visar år lyser hjortronen med sin frånvaro, eller förekommer glest lite här och var. Men ibland så händer det, du kommer fram till en myr som fullkomligt lyser av guldgula solvarma mogna hjortron, och det är bara att fylla hinken. Om du tidigare varit besvärad av mygg och knott så märker du inte av dem något mer. Storleken på bären kan variera. Vissa år är hjortronen på öppna myrar små som mindre hallon. I ris- och skogskanter kan de vara nästan lika stora som jordgubbar. Det kan vara svårt att få tips om bra hjortronmarker, man vill helst hålla sina favoritställen för sig själv…

Hjortron är C-vitaminrika och innehåller också nyttiga omega-3 fetter. Innehåller inte de nyttiga antocyaninerna som återfinns i blåbär, kråkbär och lingon. Hjortron innehåller väldigt mycket ellagitanniner och studier har visat att den höga mängden av ellagitanniner har en antimikrobiell effekt.

Mer information om bärens nyttigheter finns på Livsmedelsverkets hemsida och på projektet Bärkrafts hemsida. Bärkraft arbetar med att utveckla bärföretagandet i Norr- och Västerbotten och att ta fram ny kunskap om våra skogsbär.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.

 

Skogsbärsfröjd AB | Bäckvägen 6 | SE-982 05 Puoltikasvaara | +46 73-038 20 11 | www.skogsbarsfrojd.se | info@skogsbarsfrojd.se | Design KE Webbdesign