Gilla Skogsbärsfröjd på Facebook

Midnattsolen

Midnattssol över Avvakko, klockan ett på natten. Foto: Lotta Rynbäck Andersson.

Livet under midnattsolen
Midnattsolen kan ses ovan horisonten i området från den 30 maj till den 14 juli. Nätterna är ljusa redan från början av maj till början av augusti. Sommaren är verkligen en intensiv och fantastisk tid. Islossningen i sjön Soutujärvi äger rum oftast i slutet av maj, ibland först i början juni. Vissa år har björkarnas löv knappt hunnit att slå ut till barnens skolavslutning. Men inom loppet av några veckor utvecklar sig all växtlighet, våra skogsbär blommar och mognar under den ljusa perioden.

Under de ljusa sommarnätterna är det ofta ”rådimma” kring sjöar, vattendrag och våtmarker. Rådimman i kombination med midnattsolen ger upphov till en trolsk stämning på de nattliga äventyren. Den första frosten kan lokalt komma redan i början av augusti, vilket innebär att blåbärssäsongen kan bli kort vissa år.

Området kring Puoltikasvaara och Soutujärvibygden erbjuder ett skiftande landskap, allt ifrån skogar, lågfjäll, myllrande våtmarker och närhet till de orörda älvarna Kalixälven, Kaitumälven och Torneälven. Väster om Puoltikasvaara sträcker sig stora fjällnära naturskogsområden och i närområdet finns många bäcksystem och småsjöar med olika fiskarter.

Vybild över Kaitumälven, i närheten av Puoltikasvaara.Kvällssol på Udden, vid Soutujärvis strand.

Fjällen, skogslandskapet med de många sjöarna och de orörda älvarna erbjuder ett exklusivt fiske och här finns det också förutom abborre och gädda också lax, harr, röding och öring. Vid byn Puoltikasvaara finns den lilla sjön Puoltikasjärvi som hyser både harr och röding. Om man besöker Killingi i slutet av juli kan man i Kaitumälvens stora fors ”Killingilinka” se när laxarna hoppar och försöker att ta sig upp för den dånande forsen för att nå sina ursprungliga lekplatser. Killingi är belägen ca 5 mil väster om Puoltikasvaara.

Vandringsled i fjällenDet finns gott om fina bärmarker där det växer blåbär, kråkbär, lingon och hjortron. Tranbär finns också men mer sparsamt. Bären mognar under midnattsolen och tillsammans med rent vatten och ren natur får vi bär av högsta kvalitet.

Det finns många turistföretag i Kiruna-Gällivare området, och gästerna lockas hit upp för att få uppleva vildmark, midnattssol, polarnätter med norrsken eller kanske att besöka och övernatta på Icehotel i Jukkasjärvi. Turister kommer också till området för få uppleva tystnaden, vandra, åka skidor, jaga, åka hundspann eller skoter. Många turistföretag och restauranger serverar gärna till sina gäster delikatesser från det lappländska skafferiet.

I Kiruna och Gällivares västra kommundelar finns det svenska fjällmassivet med bland annat Riksgränsenfjällen, Kebnekaise och Kaitumdalen. De som besöker fjällen i augusti har möjlighet att få läska sig med kråkbär, mogna blåbär eller en näve vackert solmogna hjortron.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.

 

Skogsbärsfröjd AB | Bäckvägen 6 | SE-982 05 Puoltikasvaara | +46 73-038 20 11 | www.skogsbarsfrojd.se | info@skogsbarsfrojd.se | Design KE Webbdesign