Gilla Skogsbärsfröjd på Facebook

Puoltikasvaara och Soutujärvibygden

Vybild över sjön Soutujärvi med lågfjället Avvakko i bakgrunden.

Puoltikasvaara är vackert belägen vid sjön Soutujärvi i Gällivare kommun. Det har under lång tid funnits bebyggelse längs Soutujärvis stränder, och det goda fisket i sjön var en viktig anledning till att man bosatte sig här. I bygden har man hittat skidor som har daterats att vara minst 1500 år gamla. Man har också hittat olika sorters fornlämningar. Det finns bland annat system med fångstgropar vilket gör att man kan dra slutsatsen att människor har levat och verkat i Soutujärvibygden i årtusenden.

I Soutujärvibygden finns det idag ungefär 400 invånare. Här finns allt man behöver för att leva ett bra liv. I bygden finns det förskola och skola från årskurs 1-6 och hemtjänst. Många har nära till sitt arbete inom länets gruvföretag i Kiruna, Svappavaara och Gällivare.

I byarna finns ett aktivt och myllrande föreningsliv med aktiviteter för alla åldrar. Ofta händer det flera saker varje månad i bygden. Ett axplock på vad som finns att göra är barngympa, innebandyträning, kyrkans barntimmar, kulturdagar, hälsohelg, julmarknad på kyrkbacken, dans på Folkets Hus, myrslåtterdagar, firande av midvinterfesten Kaamos och festivaldagar på sommaren. På vintrarna finns flera mil skidspår som hålls välpreparerade under hela vintern och här finns också en liten slalombacke som har en släplift.

I bygden finns det en entreprenörsanda och det finns flera små företag. Intill väg E10 finns byns bageri, Bageriet i Puoltikasvaara, med ett café som många känner till. Det brukar vara ett trevligt stopp på resan för att sträcka på benen och samtidigt få något gott i magen. I byn finns också en handelsträdgård som säljer sommarblommor, buskar, träd och perenner som är anpassade till det nordliga klimatet. I växthuset finns det också krukväxter och under vinterhalvåret skördas lokalproducerade tulpaner som säljs till butiker i Kiruna och Gällivare kommun. Här verkar också en textilkonstnär, Textil Inredning & Design No 1 , som bland annat väver och arbetar med tygtryck och skapar olika produkter för hem och offentliga lokaler. I Skaulo finns en dagligvaru/mataffär som har det mesta som man behöver till vardags. I området finns också flera turistföretag som har aktiviteter året om.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.

 

Skogsbärsfröjd AB | Bäckvägen 6 | SE-982 05 Puoltikasvaara | +46 73-038 20 11 | www.skogsbarsfrojd.se | info@skogsbarsfrojd.se | Design KE Webbdesign